Hva leter du etter?

Mange høydepunkter på årets Idrettsmedisinske høstkongress

Foto: Christimn Stormyr
Foto: Christimn Stormyr

Christin Stormyr, nestleder i Norsk Osteopatforbund, deltok forrige helg på den årlige idrettsmedisinske høstkongressen i Trondheim.

Med 53 foredragsholdere, foredrag og workshops må man kunne si at mine forventninger til årets kongress var høye når det kom til både omfang og innhold. Etter og ha deltatt hele helgen vil jeg også rapportere at komiteen leverte over all forventning. Kongresshotellet Clarion Collection på Brattøra er et flott hotel med sentral beliggenhet, noe som ga mulighet til å se litt av Trondheim by hvis man trengte en pause fra det tettpakkede programmet. 

Publikummet var i hovedsak leger og fysioterapeuter med interesse for fysisk aktivitet, og jeg tror aldri det har vært så mange av hotellets gjester kledt i treningsklær. Mange tok seg en løpetur langs sjøen eller opp langs nidelven, enten før frokost eller før kveldens sosiale tilstelninger.

Faglig sett var det mange høydepunkter. Kongressen hadde en egen temalinje om kvinnehelse: «train women as women». Der fikk vi servert funn fra ny forsking på menstruasjonssyklus og utholdenhetstrening, jenters biologiske utvikling med praktiske råd ved oppfølging av utøvere og skadeforebygging i fotball hos kvinner og menn. I tillegg var det mange frie foredrag som hadde fokus på ulike temaer om kvinnehelse som for eksempel graviditet, morsrollen, kvinnelig eliteidrett, tung styrketrening i svangerskap, seksuell trakassering og overgrep blant unge idrettsutøvere.  

En annen aktuell og god temabolk var kommunikasjon, med foredrag om adferdsendring, motiverende intervju, ut av spiseforstyrrelse og «det sitter i hodet». I tillegg var det også under denne tematikken flere frie foredrag om psykisk helse. Da overvekten av foredragene var preget av forskning, tall og fakta var det spesielt sterkt og nært å høre 19 år gamle junior-langrennsløper Eva Ingebrigtsen i samtale med fysioterapeut Arnhild Skjølberg fortelle om sin vei både inn og ut av spiseforstyrrelse. Da hun fortalte om hvordan hun innså at hennes diagnose også påvirket livet til hennes storebror var det mange i salen som tørket en tåre. 

Utover dette så var det mye klinisk relevante foredrag med fokus på både på ankel, kne, skulder, lunge, hjerte, og søvn. Kongressen hadde over 600 påmeldte. Det var noen få osteopater der, men neste år håper jeg at vi kan stille litt sterkere. Dette er virkelig verdifullt stoff – både for deg som kliniker og akademiker. I tillegg er det en god mulighet til å bygge nettverk med våre dyktige kollegger fra andre profesjoner.

Christin Stormyr, 
Nestleder – Norsk Osteopatforbund