Hva leter du etter?

Autorisasjon - nødvendig for pasientsikkerheten

Norsk Osteopatforbund
Norsk Osteopatforbund

I dag står pasienter lenge i kø for fysikalsk behandling. Norsk Osteopatforbund (NOF) har over 350 medlemmer som står klare til å hjelpe. Ved å autorisere osteopati vil flere få undersøkelse og behandling raskere, og med det vil vi også få færre langvarige sykemeldinger.

Vi behandler og hjelper pasienter hver eneste dag over hele landet gjennom private klinikker. Vi mener at osteopater kan styrke bredden innen både det offentlige og private helsevesenet, gjennom god og rask håndtering av pasientene – men dette krever en autorisasjon. På våre nettsider kan du lese om hva du kan forvente når du kommer til en osteopat. Alle våre medlemmer går frem på denne måten når de behandler pasienter. Likevel blir det vanskelig å kvalitetssikre osteopatien i Norge, uten autorisasjon.

Alle kan i dag kalle seg osteopat

Hvem som helst kan i dag nemlig kalle seg osteopat, ettersom dette ikke er en beskyttet tittel i Norge. Dermed kan useriøse aktører ”skjule” seg bak vår tittel. Du kan risikere å møte en terapeut som kun har et helgekurs, og i dag er det faktisk slik at alle kan bruke tittelen osteopat – selv personer uten kompetanse og utdannelse innen helse.

Høyskoleutdannelse og faglig kvalitetssikring

Som pasient vil vi at du skal kunne forvente en grundig samtale og gjennomgang av din sykehistorie (anamnese), samt undersøkelse av hele kroppen etterfulgt av relevant behandling – av høyskoleutdannet helsepersonell. Medlemmer av NOF har en 4-årig heltidsutdannelse eller tilsvarende. Utdannelsen i Norge er NOKUT-akkreditert og gjennomføres ved Høyskolen Kristiania i Oslo, hvor man gjennom fullført bachelorgrad og videreutdannelse blir diplom-osteopat (D.O).

Våre medlemmer er pålagt å holde seg faglig oppdatert og skal gjennomføre et minimum av 48 timer kursing i løpet av tre år etter endt utdannelse. Vi kvalitetssikrer altså våre medlemmer, men NOF har ingen myndighet til å regulere andre som kaller seg osteopater. Ved en autorisasjon vil dette være sikret gjennom offentlig regulering, og det er dette vi ønsker.

Trygg behandling og muligheten til å velge

Vi jobber for at du som pasient skal føle deg trygg, og vite hva man skal forvente av osteopatisk behandling. Vi er også opptatt av at pasienter i norsk helsevesen skal få raskere behandling, og muligheten til å velge en osteopat – som er en terapeut med bred kompetanse og evne til å sammenhengen mellom dine plager, kropp og hverdag.

Vil du lese mer? Her får du våre fem gode grunner til hvorfor osteopati bør autoriseres