Hva leter du etter?

Visste du at det ikke finnes en riktig sittestilling?

Sommeren er her, og det er naturlig at du finner frem godstolen i sola. Nesten hver dag får osteopater spørsmålet: Hva er egentlig riktig sittestilling? Ofte så handler det om å betrygge deg om at måten du sitter på mest sannsynlig er mer enn bra nok, mer enn at du trenger å lære deg hvordan du skal sitte. Så med mindre du skal spise middag på slottet, så kan du synke ned i stolen med god samvittighet.

Nei, det er ikke farlig å sitte bøyd fremover eller litt sammensunket. Det er generelt sett ikke farlig å sitte i det hele tatt. Det betyr ikke at vi mener at du skal sitte hele tiden, men la oss bare avlive myten med en gang: Det er ikke farlig å sitte.

Så tilbake til et litt større spørsmål. Finnes det en riktig sittestilling? Nei, det gjør faktisk ikke det – det finnes mange. Ofte så handler det om å betrygge deg om at måten du sitter på mest sannsynlig er mer enn bra nok, mer enn at du trenger å lære deg hvordan du skal sitte. Så med mindre du skal spise middag på slottet, så kan du synke ned i stolen med god samvittighet.

Forskning viser at sitting i seg selv ikke er problemet

Faktisk finnes det like mange riktige sittestillinger som det finnes mennesker. Vi går og løper forskjellig, og slik er det med sittestilling også – det finnes ingen fasit. Bruk den stillingen som føles best og er mest naturlig for deg, og sitt så avslappet som mulig. Det er gjort mye forskning på dette med sitting, og det finnes lite sammenheng mellom sittestilling og plager.

Så hvorfor får jeg da vondt når jeg sitter mye på jobb?

Dette kan skyldes andre ting enn selve sittestillingen, som for eksempel inaktivitet eller statisk arbeid. Du beveger deg rett og slett for lite, og da kan du oppleve at det bygger seg opp litt spenning og ubehag når du sitter. Sittestillingen i seg selv kan være fin, men kroppen har behov for mer variasjon i løpet av en dag. Og det er nettopp variasjon som er nøkkelen.

Glem estetisk fin holdning – variasjon i hverdagen er nøkkelen

Kroppen tilpasser seg den belastningen det er å sitte i ro, uavhengig av sittestilling. Når kroppen har behov for variasjon og bevegelse kan den si i fra i form av ubehag eller smerter. Klarer du å variere arbeidsstillingen eller røre deg litt innimellom i løpet av dagen, kan dette ofte ha en god effekt på eventuelle symptomer. En sittende holdning der du retter opp ryggen for å hindre plager gir lite faglig mening, og kan i verste fall føre til ubehag og økt spenning i område. Så kan vi alltid argumentere for at det i enkelte tilfeller ser mer elegant ut når du sitter med rak rygg. Det er i alle fall helt unødvendig å bruke masse muskelkraft på dette i løpet av dagen – bruk heller de kreftene på trening eller annen fysisk aktivitet.

Vi opplever at mange oppsøker osteopater ved plager som kan tenkes å ha med sittestilling å gjøre. Ofte så handler det om å betrygge deg om at måten du sitter på mest sannsynlig er mer enn bra nok, mer enn å skulle lære deg å sitte. Sammen finner vi øvelser og tilpasninger som bidrar til variasjon, og som er enkle å bruke i hverdagen.

Tips til hvordan variere belastningen gjennom arbeidsdagen

  • Hent påfyll ofte – fyll vannflasken (eller kaffekoppen) kun halvfull, da må du oftere hente påfyll og du får derfor litt variasjon

  • Hverdagsaktivitet ved pulten – rull på skuldre, tøy nakken fra side til side og ta fem knebøy ett par ganger gjennom arbeidsdagen. Gå sammen med kollegaene dine, det er hyggeliger

  • Både stå og sitt ved pulten – flere og flere har fått heve/senke-pult på jobb, og da blir det enklere å variere arbeidsstillingen gjennom dagen. Vi anbefaler at du veksler mellom å sitte og stå, helst flere ganger.

  • Vi hører ofte fra flere at de har inngått avtaler med kollegaer på jobb om å stå så mye og lenge som mulig i løpet av arbeidshverdagen. Det er veldig bra om du får til å stå en del, men husk å sitte også – variasjon er nøkkelen.

  • Gå når du har muligheten – har du mulighet til å gå til og fra jobb? Det får kroppen i gang om morgenen og kan virke avspennende på vei hjem. Dersom det blir for langt, så kan du eventuelt gå av bussen ett eller to stopp før du pleier? Hvis du må kjøre bil til jobben, så kan du jo vurdere å droppe bilen i andre sammenhenger i fritiden? Øk variasjonen og minimer inaktiviteten!

Håper du fikk noen tips om hvordan du kan aktivt variere hverdagen og unngå statisk inaktivitet– dersom du har noen andre gode tips, så del dem gjerne med oss! Lykke til med variasjonen, og husk at sitting ikke er farlig da – heller ikke i godstolen :-)