Hva leter du etter?

Det har aldri vært viktigere med fysisk aktivitet

Løpetur utendørs er en fin måte å treffe venner på.
Løpetur utendørs er en fin måte å treffe venner på.

Vi vet at det å holde seg i god fysisk form har en rekke positive helseeffekter. Ikke bare virker det forebyggende ved muskel- og skjelettplager, men det bidrar også til forbedret psykisk helse. Derfor har det aldri vært viktigere med fysisk aktivitet.

Nå er det åtte måneder siden «alt» ble snudd på hodet. Fra faste rutiner, og en sosial og aktiv hverdag, til hjemmekontor og en hverdag med mindre sosial kontakt og mer stillesitting.

Fokuser på det du kan gjøre noe med

Enkelte ting får vi ikke gjort noe med, og er utenfor vår kontroll. Som for eksempel hvilke tiltak regjeringen bestemmer for din arbeidsplass eller skole, og hvilken smittesituasjon nærområdet ditt befinner seg i. Men vi kan lage oss gode rutiner for å holde oss aktive og sosiale, og derav gjøre oss bedre rustet til en framtid med flere utfordringer enn vi kanskje hadde håpet på. Det er ikke slik at fysisk aktivitet alene endrer alt, eller gjør at daglige utfordringer forsvinner – men det vil bidra til at du møter utfordringene på en bedre måte.

Gode rutiner

Skillet mellom jobb og fritid kan være vanskelig når du jobber hjemmefra. Kontoret befinner seg i naborommet eller på kjøkkenbordet, det gjør at mange faller for fristelsen og jobber litt «hele tiden». Unngå dette. Lag deg heller gode rutiner, bestem på forhånd når du skal jobbe, og når du skal ha fri. Et tydelig skille vil gjøre at du er mer til stede og du vil da kunne utnytte fritiden på en bedre måte – samtidig som du er mer effektiv når du jobber.

Vi kan alle bidra

Fysisk aktivitet og gode sosiale relasjoner øker livskvaliteten vår, og vi anbefaler derfor at du prøver å være aktiv sammen med venner eller kolleger. Dagens situasjon gjør dette vanskeligere enn normalt, derfor er vi avhengig av at vi hjelper hverandre. En telefonsamtale eller en turinvitasjon til en god venn vil kunne gjøre en betydelig forskjell nå. Et avbrekk fra en litt annerledes hverdag der du i tillegg holder deg fysisk aktiv vil påvirke både humøret og øke energinivået ditt. Fysisk aktivitet og gode sosiale relasjoner er to av grunnpilarene når det gjelder god helse, og de har aldri vært viktigere enn nå.