Nesten hver dag får vi som osteopater spørsmålene: Hva er riktig sittestilling? Trenger jeg en dyr ergonomisk stol? Er det farlig at jeg sitter med bøyd rygg på kontoret?
For å gjøre det enkelt. Det er ikke farlig å sitte med bøyd rygg, det er generelt sett ikke farlig å sitte i det hele tatt. Det betyr ikke at vi mener du skal sitte hele tiden, men la oss bare avlive myten med en gang: Det er ikke farlig å sitte!
Så tilbake til et litt større spørsmål. Finnes det en riktig sittestilling? Nei, det gjør faktisk ikke det, det finnes mange.
Forskning viser at sitting i seg selv ikke er problemet
Faktisk finnes det like mange riktige sittestillinger som det finnes mennesker. Vi går og løper på ulike måter, og slik er det med sittestilling også – det finnes ingen fasit. Ikke bruk tid og krefter på å lete etter den ”perfekte” stillingen. Bruk heller den stillingen som føles best og er mest naturlig for deg, sitt så avslappet som mulig. Det er gjort mye forskning på dette med sitting, og man ser ingen sammenheng mellom sittestilling og plager. Det er faktisk slik at du ved en rett holdning bruker unødvendig mye krefter når du sitter, noe som muligens ikke er gunstig – og i alle fall ikke nødvendig.
Så hvorfor får jeg da vondt når jeg sitter mye på jobb?
Dette kan skyldes andre ting enn selve sittestillingen, som for eksempel hvor lenge du sitter eller statisk arbeid over for lang tid. Du beveger deg rett og slett for lite, og da kan du oppleve smerter når du sitter. Sittestillingen i seg selv kan være mer enn bra nok, men kroppen har behov for mer variasjon i løpet av en dag.
Variasjon i hverdagen er nøkkelen
Kroppen tilpasser seg den belastningen det er å sitte i ro, uavhengig av sittestilling. Men kroppen sier i fra med ubehag eller smerter når den har behov for variasjon. Klarer du å variere arbeidsstillingen i løpet av dagen, kan dette ofte ha god effekt på eventuelle symptomer.
Vi opplever at mange oppsøker osteopater ved plager som kan tenkes å ha med sittestilling å gjøre. Her bidrar vi med veiledning, i tillegg til manuell behandling og at vi sammen finner øvelser som er enkle å bruke i hverdagen.
Det er også viktig å presisere at smerteproblematikk kan være komplekse. Sittestilling og mangel på variasjon er en av mange faktorer som kan bidra til muskel– og skjelettplager. Stress, søvn, for lite/mye aktivitet er andre eksempler ting vi evaluerer.
Tips til hvordan variere belastningen gjennom arbeidsdagen
-
Hent påfyll ofte – fyll vannflasken (eller kaffekoppen) kun halvfull, da må du oftere hente påfyll og du får derfor litt variasjon
-
Hverdagsaktivitet ved pulten – rull på skuldre, tøy nakken fra side til side og ta fem knebøy ett par ganger gjennom arbeidsdagen. Gå sammen med kollegaene dine, det er hyggeligere
- Både stå og sitt ved pulten – flere og flere har fått heve/senke-pult på jobb, og da blir det enklere å variere arbeidsstillingen gjennom dagen. Vi anbefaler at du veksler mellom å sitte og stå, helst flere ganger.
- Vi hører ofte fra flere at de har inngått avtaler med kollegaer på jobb om å stå så mye og lenge som mulig i løpet av arbeidshverdagen. Det er veldig bra om du får til å stå en del, men husk å sitte også – variasjon er nøkkelen.
- Gå når du har muligheten – har du mulighet til å gå til og fra jobb? Det får kroppen i gang om morgenen og kan virke avspennende på vei hjem. Dersom det blir for langt, så kan du eventuelt gå av bussen ett eller to stopp før du pleier? Hvis du må kjøre bil til jobben, så kan du jo vurdere å droppe bilen i andre sammenhenger i fritiden? Øk variasjonen og minimer inaktiviteten!
Håper du fikk noen tips om hvordan du kan aktivt variere hverdagen og unngå for mye statisk inaktivitet. Dersom du har noen andre gode tips, så del dem gjerne med oss!
Lykke til med variasjonen, og husk at sitting ikke er farlig – heller ikke i sofaen faktisk :-)