Hva leter du etter?

Veien til autorisasjon

Ã…shild Bruun-Gundersen, Fremskrittspartiet. Foto: Norsk Osteopatforbund
Ã…shild Bruun-Gundersen, Fremskrittspartiet. Foto: Norsk Osteopatforbund

Politiker Åshild Bruun-Gundersen (Frp) har vært en sentral brikke for fremdriften og resultatet som endelig krysset målstreken.

– Først og fremt vil autorisasjon bety mye for pasientene. Mange har gått til naprapat eller osteopat i årevis med muskel- og skjelettlidelser. Nå får de også tryggheten om at behandlerne har tilstrekkelig utdannelse, og at de pålegges de samme pliktene som øvrig helsepersonell, sier Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen.

Partiet hennes fikk gjennomslag i budsjettforhandlingene for offentlig godkjenning og autorisasjon av de to yrkesgruppene. I starten av desember 2020 ble forslag 228 klart vedtatt. Gleden var stor hos landets mange osteopater og naprapater, som årlig gjennomfører over én million behandlinger. Selv beskriver Bruun-Gundersen seg som brennende engasjert i saken.

Ikke alternativt

– Dette er ikke alternativ medisin, det har det aldri vært. Dette er helsehjelp som fungerer. Tenk hvor mange mennesker som får redusert sykefravær og klarer å leve mer aktive liv takket være sin behandling. Helt siden jeg kom inn i Helsekomiteen har jeg vært opptatt av dette. Nå er jeg veldig glad for at vi kom i mål.

Bruun-Gundersen var først medlem av Utdannings- og forskningskomiteen, før hun kom inn i Helse- og omsorgskomiteen høsten 2018. 34-åringen tror at det er flere grunner til at det har tatt tid å få autorisasjonen klar i Norge.

– Jeg opplever at det har vært en profesjonskamp, samtidig som at saksbehandlingen ikke har vært oppdatert med fakta og forskning. For oss i Frp har det vært vanskelig å forstå at dette ikke er helsehjelp på lik linje med kiropraktikk, som er godkjent. I våre naboland har osteopati vært godkjent i årevis, men nå ser det ut til at det har bred støtte her også, både politisk og blant befolkningen.

Oppfordrer til samarbeid

En av de utløsende faktorene var at regjeringen i høst foreslo å oppheve momsunntaket for alternativ behandling. Det fikk Bruun-Gundersen og Frp til å sette ned foten, og de krevde en grundig gjennomgang av helsetilbudet.

– Å forklare hva en fysioterapeut eller en osteopat gjør, til noen som aldri har vært der, er vanskelig. Helseprofesjonene kan bli flinkere til å samarbeide. Det krever også at profesjonene har kunnskap om hverandre. Det handler om å skape en felles plattform og bli godt kjent, sånn at man kan se nytten av de ulike behandlingene. Det er nok muskel- og skjelettlidelser til alle.

Klart til fellesferien

Med vedtaket unnagjort er veien videre at helseloven skal behandles i Stortinget og endres. Akkurat når dette skjer er det ingen som vet eksakt, men ifølge Bruun-Gundersen vil det være klart til sommeren.

– Regjeringen har veldig mye som skal leveres nå, men det må til Stortinget før påske for at det skal kunne behandles i denne seksjonen. Det er vanskelig å sette en dato, men når juni kommer så burde det være på plass.

Fikk friheten tilbake

Lenge før Aust-Agders representant skulle stå med osteopatene i kampen for autorisasjon, fant hun glede i å kjempe med klister, parkett og håndball.

– Jeg hadde aldri anlegg for å bli proff, men det var veldig gøy og jeg spilte fra lita jente til bedriftsidretten. Lagidrett gir mange gode opplevelser, og det er noe jeg vil anbefale alle.

Idretten introduserte hennes første møte med «alternativ behandling». En ung Bruun-Gundersen fikk selv erfare det på kroppen.

– Jeg tråkket over på håndballen. Tror så at jeg gikk litt skjevt, hadde vondt i rygg, armer og bein. Hos legen fikk jeg medisin, men det løste ikke problemet, kun symptomene. Vi hadde ikke osteopat der jeg bodde, men jeg ble anbefalt naprapat. Etter første behandling var jeg bra igjen. Det var som å få livet tilbake, en utrolig frihetsfølelse.

Den store folkehelsesykdommen

Frp-politikeren omtaler muskel- og skjelettlidelser som en folkehelsesykdom. Her finnes det ingen vaksine, og behovet kan være stort for en mangfoldig verktøykasse.

– Vi er litt ulike på hva vi mener fungerer. For noen så er det gunstig å få betennelsesdempende hos legen, andre trenger å få øvelser fra fysioterapeuten, mange har effekt av manuell behandling. Dette er noe de store brukerorganisasjonene, som revmatikerne, kan skrive under på. Det er et omfattende arbeid som ligger foran oss. Fysisk aktivitet og tilrettelegging på arbeidsplassen er sentralt, og så tror jeg på valgfrihet med tanke på hvilken behandling som fungerer best for akkurat deg.

Skryt fra NOF

Samarbeidet med Norsk Osteopatforbund (NOF) har vært godt og forbundets leder, Tomas Collin, trekker frem Bruun-Gundersen som en sentral bidragsyter på veien til autorisasjon.

– Hun har gjort en betydelig politisk innsats i debatter og forhandlinger, og vært en tydelig stemme i mediesaker. Åshild er en viktig grunn til at vi har kommet dit vi er i dag. Vi er takknemlige for den innsatsen hun har gjort for osteopatien i Norge, sier Collin.

Med bakgrunn som ingeniør fra Universitetet i Agder, samt jobb i Statens vegvesen og Nye Veier AS, vet Bruun-Gundersen et og annet om å bygge veier frem mot mål.

– NOF tok kontakt allerede fra min første dag, og la frem sine problemer. Jeg lovte da å jobbe for dem, og det gleder meg hva vi har fått til. Det er derfor man vil bli politiker, sier Bruun-Gundersen som ved flere anledninger har besøkt Høyskolen Kristiania og den norske osteopatiutdanningen.

Tilbake til livet

Stortingsperioden går nå mot slutten, etter at hun tapte nominasjonskampen i Aust-Agder med én fattig stemme. Bruun-Gundersen ser likevel fremover etter fire år på Stortinget. Hun har blant annet vært helsepolitisk talsperson for Frps helsefraksjon, og vært med på å modernisere bioteknologiloven.

– Jeg er godt fornøyd med perioden. Vi har gjennomført mye, gjort store endringer av betydning for innbyggerne, og det har vært en fryd å være med. Jeg hadde en spennende jobb og liv i Arendal før dette, og det gleder jeg meg til å komme tilbake til.

Etter å ha vært med på en stor seier med autorisasjon for osteopater og naprapater, kan det også bli rom for å ta opp gamle gleder.

– Håndballen er noe av det jeg savnet etter at jeg begynte på Stortinget. Det ble umulig med noe kontinuitet dessverre, men det vil jeg begynne med igjen