I hverdagen løfter vi mye. Vi løfter handleposer, skolesekker og bilstoler – og da får vi ofte høre: ”rett opp ryggen”, “bøy i knærne”, “løft med beina”. Slike løft har fått et ufortjent dårlig rykte. For hvor viktig er det egentlig å følge alle disse rådene? Og er det slik at du blir skadet hvis du løfter med bøyd rygg?
Ryggen tåler mye
Ryggen vår er skapt for bevegelse, og mange år med forskning forteller oss at du ikke reduserer sjansen for å utvikle ryggplager ved å rette opp ryggen når du løfter. Belastningen på korsryggen din er nemlig like stor, uavhengig av om du “stiver av” eller ikke. Ryggen vår er beskyttet med flere lag av sterk muskulatur designet for nettopp dette. Du trenger derfor ikke å endre en løfteteknikk som føles bra, i frykt for å skade ryggen. Løft heller slik det føles mest naturlig for deg.
Bruk ryggen din enda mer
Her kommer samtidig en viktig oppfordring: Bruk ryggen din jevnlig! Ved å belaste ryggen jevnlig forbereder du den slik at den på en bedre måte vil tilpasse seg de aktivitetene du utsetter den for.
Ta et eksempel: Nå nærmer det seg vinter, og igjen tid for å skifte dekk på bilen. Mange av oss forbinder dette dessverre med vondt i ryggen. Det er egentlig ikke så overraskende at det er slik, for dekkskift kan være tungt, men kun hvis du ikke er forberedt.
Ved å jevnlig belaste ryggen din vil du forberede den på de tunge løftene. Snømåking, stelle i hagen og styrketrening med vekter er alle fine eksempler på aktiviteter som belaster ryggen din. Og husk at øvelse gjør mester – jo oftere du løfter tungt, jo bedre blir du på å løfte tungt.
Osteopaten kan hjelpe deg
Vi håper at du nå ikke lenger vil kvie deg for å bruke ryggen din, men heller bruke den mer og oftere. Føler du deg likevel usikker, eller kanskje litt bekymret så kan du få hjelp av en av våre osteopater. Da vil du få råd, veiledning og behandling hvis du har behov for det – sammen gjør vi ryggen din klar for hverdagens tunge løft.
Visste du at de fleste av oss gjennom livet vil oppleve perioder med ryggplager? Husk å prioriter søvn, stressmestring og andre livsstilsrelaterte faktorer, dette kan ha stor betydning for hvor mye fysisk belastning du tåler.