Hver dag snakker vi med pasienter som er bekymret for om de har fått prolaps – for hvis du har vondt i ryggen så er det sikkert en prolaps, ikke sant? Og prolaps, det er noe skumle greier.
Slik er det nok mange som tenker, og det er kanskje ikke så rart. Osteopater, og resten av Helse-Norge, må nok påta seg noe av skylden for at prolaps har fått et slik rykte. Vi som terapeuter har ikke vært flinke nok til å kommunisere verken hva en prolaps faktisk er – eller hvor vanlig det er å få dette. Prolaps er ikke farlig, men vi vet at det kan gjøre veldig vondt. Vi håper dette innlegget kan bidra til at noe av frykten for prolapsen forsvinner.
Vanligere og mindre skummelt enn du tror
Så mye som 80% av befolkningen opplever ryggsmerter én eller flere ganger i løpet av livet. Og i 5-10% av disse tilfellene kan prolaps være en direkte eller medvirkende årsak til smertene. Prolaps er med andre ord ganske vanlig, og det er sjeldent farlig. Prolaps kan være veldig vondt, men det er heldigvis ikke et varig problem – kroppen reparerer stort sett dette selv innenfor relativt kort tid. Det er ikke slik, i motsetning til hva mange tror, at man går med en prolaps over flere år. Man kan likevel oppleve smerter og ha plager over lenger tid, men dette skyldes sjelden prolapsen i seg selv.
Hverdagslig aktivitet er god medisin
Ved varige smerter etter en prolaps skyldes dette som oftest at kroppen din har satt seg i forsvarsposisjon, og har blitt mer sensitiv i den delen av ryggen hvor prolapsen en gang satt. Dette er en helt normal reaksjon som i de fleste tilfeller forsvinner etter noen dager eller uker. Og fysisk aktivitet er ofte den beste medisinen for å bli kvitt smertene.
Da tenker vi nødvendigvis ikke på avanserte ryggøvelser eller spesifikk trening av kjernemuskulatur – enkle hverdagslige aktiviteter er stort sett det som gjør susen. Gå en tur, vask tøy eller lag mat til familien – det er viktig at du ikke tenker at det er noe galt med ryggen din, men bruker den så normalt som mulig.
Osteopater kan gjøre prosessen kortere
Vi vet at det ikke er godt å gå rundt med vondt i ryggen, og hvis smertene til tross for fysisk aktivitet blir vedvarende – så kan det være lurt med litt hjelp på veien. Osteopater kan bidra med smertelindring, råd og veiledning slik at du raskere kan komme tilbake til en normal hverdag. Osteopaten vurderer også om dine ryggplager bør undersøkes av lege.
Stol på ryggen din
Vi ønsker å presisere at ryggen vår er ekstremt sterk, og det er viktig at vi slutter å sykeliggjøre den. Ryggen tåler stor belastning både med tanke på vekt og bevegelse. Fra tid til annen protesterer den kanskje, som ved en prolaps, men det trenger ikke å bety at det er noe galt med den. Stol på ryggen din og bruk den mest mulig.