Hva leter du etter?

5 gode grunner til hvorfor osteopati bør autoriseres

Osteopati er en anerkjent profesjon over hele verden. Dette er en gammel og stolt behandlingsform, som har dannet grunnlaget for manuell behandling i over 100 år.

I Norge i dag er ikke osteopati en regulert profesjon. Osteopater har spisskompetanse om kroppen, dens funksjoner og manuell behandling, på lik linje med en manuellterapeut eller kiropraktor – men vi får verken bidra til å hjelpe pasienter i norsk helsevesen eller redusere helsekøer – fordi vi ikke er autorisert. Det er bemerkelsesverdig at våre medlemmer ikke får bidra i helsevesenet med sin brede og viktige kompetanse til dem som trenger det. Hvorfor skal vi autoriseres spør noen – hvorfor ikke, svarer vi. Men her deler vi likevel fem gode grunner til hvorfor osteopati bør autoriseres.

1. Autoriserte osteopater vil redusere helsekøene og sykemeldinger

I dag står pasienter lenge i kø for fysikalsk behandling. Norsk Osteopatforbund (NOF) har over 350 medlemmer som står klare til å hjelpe. Ved å autorisere osteopati vil flere få behandling raskere, og med det vil vi også få færre langvarige sykemeldinger.

2. Tilføre et mer helhetlig syn i helsevesenet

Vi tilbyr noe annerledes til helsevesenet. I tillegg til at osteopater har lagt grunnlaget for manuell terapi og behandling siden 1800-tallet – ved å samle muskel-, skjelett- og nervesystemet i ett læresystem – er vi gode til å se pasienten som en helhet. Vi tar hensyn til nyeste forskning og helsekunnskap som resten av helsevesenet, og vi er gode til å sette plagene, kroppen og hverdagen til pasienten i en sammenheng.

3. 4-årig høyskoleutdannelse, på lik linje som fysioterapi og sykepleie

Medlemmer av NOF har en 4-årig heltidsutdannelse eller tilsvarende. Dette er en NOKUT-akkreditert utdannelse ved Høyskolen Kristiania i Oslo, hvor man gjennom fullført bachelorgrad og videreutdannelse blir diplom-osteopat (D.O).

4. Anbefalt internasjonalt

I blant annet England, Finland og Frankrike er osteopati et naturlig valg når man søker hjelp ved smerter og plager. Internasjonalt er også osteopati anbefalt ved behandling av for eksempel ryggsmerter (NICE-Guidelines).

5. Pasientsikkerhet

Hvem som helst kan i dag kalle seg osteopat. Du kan risikere å møte en terapeut som kun har et helgekurs, eller en som har mistet sin autorisasjon som fysioterapeut og praktiserer videre som osteopat. Ved en autorisasjon av osteopati, så vil pasientene kunne vite at alle osteopater er kvalitetssikret og har høy faglig kompetanse.