Statsbudsjettet 2024: innspill til helse- og omsorgskomiteen.
Osteopater, kiropraktorer, naprapater, og fysioterapeuter uten driftsavtale utgjør til sammen flere tusen autoriserte og kvalifiserte behandlere av muskel- og skjelettplager. Uten oss ville køene på fastlegekontorene vært enda lenger - likevel er vi helt glemt i årets statsbudsjett.
Visste du at det ikke finnes en riktig sittestilling?
Sommeren er her, og det er naturlig at du finner frem godstolen i sola. Nesten hver dag får osteopater spørsmålet: Hva er egentlig riktig sittestilling? Ofte så handler det om å betrygge deg om at måten du sitter på mest sannsynlig er mer enn bra nok, mer enn at du trenger å lære deg hvordan du skal sitte. Så med mindre du skal spise middag på slottet, så kan du synke ned i stolen med god samvittighet.
Sommeren er her, har du tatt frem løpeskoene? Slik unngår du skader
Sommeren har kommet i store deler av landet, der lysere dager og varmere vær gir oss mer energi og positivitet. Det er også en tid hvor mange går fra lite eller ingen aktivitet, til å bevege seg flere ganger i uken. Mange tar derfor frem løpeskoene, enten det er for å løpe eller gå.
Kurshelg: - Jeg ser allerede frem til å bruke det jeg har lært på klinikken i morgen
«Det er godt å kjenne på at jeg har fått enda flere verktøy jeg kan bruke i klinikken, allerede på mandag. Carl og resten av kursdeltakerne har gitt mye av seg selv både faglig og sosialt, dette er har vært en bra helg», forteller osteopat Jonas Bjarnason.
Osteopater bidrar til bedre folkehelse
2022 går mot slutten – et historisk år for osteopatien i Norge. Flere helseprofesjoner har fått autorisasjon, og de som prøver å spå om fremtidens helsetjeneste sier klart at det vil måtte komme store endringer dersom vi skal klare å møte befolkningens behov i årene fremover.
Mange gode innspill på Stortinget
Norsk Osteopatforbund deltok i dag på Helse- og omsorgsdepartementets høring i forbindelse med årets statsbudsjett, og vi hadde to viktige budskap: Komiteen må løfte frem den spesialiserte kompetansen på muskel- og skjeletthelse, og sørge for en mer sosial prisprofil for bruken av Helsenett.
Osteopater kan muskel- og skjelettplager
Osteopater har god kunnskap om hvordan kroppen fungerer, og vil sammen med deg skreddersy en behandlingsplan. I løpet av livet så opplever de fleste av oss muskel- og skjelettplager, men med riktig håndtering vil disse periodene bli kortere og mindre smertefulle.
Kan jeg trene med osteoporose?
Det er godt dokumentert at trening, sammen med et variert og sunt kosthold, forebygger osteoporose. Men selv om du har fått diagnosen, så vet vi at både trening og kosthold også er viktig for å holde tilstanden i sjakk. Styrketrening vil hindre ytterligere tap av beinmasse, og forbedre beintettheten slik skjelettet ditt blir sterkere og mer robust.
Osteopater kan muskel- og skjelettplager
Osteopater har bred kunnskap om kroppen og sammenhengene mellom fysiske, psykiske og sosiale faktorer som påvirker helsen vår. Vi gir deg god manuell behandling, i tillegg til å veilede, motivere – og bidra til at du selv er aktiv og tar ansvar for egen helse.
Arendalsuka neste!
Tradisjonen tro reiser Norsk Osteopatforbund til Arendalsuka. Vi gleder oss til en uke med gode samtaler og interessante diskusjoner, i flotte omgivelser. Vi har avtaler med flere politikere, samarbeidende forbund og brukerorganisasjoner – og ser frem til konstruktive diskusjoner om morgendagens muskel- og skjeletthelse.
Spennende høst i vente!
August er kommet, og vi håper dere alle har hatt en fin sommer! De fleste er nok ferdige med ferien nå, mens for noen har den akkurat begynt. Vi i Norsk Osteopatforbund har ladet batteriene, og er nå i full gang med å forberede en spennende høst, med bredt innhold og et stort antall aktiviteter.
Hvilke løpesko er best for å unngå skader?
Det finnes mange myter om løpesko, og hvordan dette påvirker risikoen for skader. Et eksempel på dette er at vi tidligere trodde at overpronasjon økte risikoen for skader, og at riktig fottøy ordnet dette. Men selv etter mange år med forskning så finner vi ingen klar sammenheng mellom overpronasjon, og skaderisiko. Det gjør valg av «riktig» skotøy mye enklere.
Våren er kommet, har du tatt frem løpeskoene? Slik unngår du skader
Våren har kommet i store deler av landet. Lysere dager og varmere vær gir oss mer energi og positivitet, og i år trenger vi nok dette mer enn noen gang. Våren er også en tid hvor mange går fra lite eller ingen aktivitet, til å bevege seg flere ganger i uken. Mange tar derfor frem løpeskoene, enten det er for å løpe eller gå.
Det er ikke farlig å løfte med ryggen
I hverdagen løfter vi mye. Vi løfter handleposer, skolesekker og bilstoler – og da får vi ofte høre: ”rett opp ryggen”, “bøy i knærne”, “løft med beina”. Slike løft har fått et ufortjent dårlig rykte. For hvor viktig er det egentlig å følge alle disse rådene? Og er det slik at du blir skadet hvis du løfter med bøyd rygg?
Historisk vedtak i Stortinget – osteopater gis autorisasjon som helsepersonell
Etter en lang budsjettinnstilling i Stortinget i går kveld, kunne Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen formidle at «FORSLAG NR. 228 FRA KAPUR, MUDASSAR PÅ VEGNE AV HØYRE, FREMSKRITTSPARTIET, VENSTRE OG KRISTELIG FOLKEPARTI» er vedtatt, med klart flertall.
Det har aldri vært viktigere med fysisk aktivitet
Vi vet at det å holde seg i god fysisk form har en rekke positive helseeffekter. Ikke bare virker det forebyggende ved muskel- og skjelettplager, men det bidrar også til forbedret psykisk helse. Derfor har det aldri vært viktigere med fysisk aktivitet.
Osteopater kan muskel- og skjelettplager
Siden mars har store deler av den norske befolkningen hatt en mer stillesittende hverdag, med mindre fysisk aktivitet. Mange av oss sitter nå isolert på et hjemmekontor, og har dermed mistet mye av sin sosiale hverdag - og nå ser våre medlemmer en økning av muskel- og skjelettplager.
Autorisasjon er den riktige løsningen
Norsk Osteopatforbund var tilstede under gårsdagens seminar i regi av SMB Norge. Vi takker for godt innhold og en ryddig paneldebatt med gode innspill fra flere parter. Vår leder Tomas Collin utfordret stortingspolitikerne på forslaget om momslegging av osteopati, og det er godt å høre en bred støtte til unntak for vår profesjon.
Sammen på veien mot autorisasjon
Det er bred støtte for autorisasjon av naprapater og osteopater. Store pasientorganisasjoner som Norsk Revmatikerforbund, Ryggforeningen og MS-forbundet er klare i sin tale: osteopati og naprapati er skolemedisin på lik linje med f.eks. fysioterapi og kiropraktikk - yrkesgrupper som vi naturlig sammenlignes med innenfor behandling av muskel- og skjelettplager.
Osteopater leverer viktig og samfunnsnyttig helsehjelp
Norges største pasientorganisasjoner var tydelige i sine høringssvar om momsplikt på alternativ behandling. I dag er det mange pasienter som er avhengige av NOF sine medlemmer for å fungere i en hverdag med mye smerter – og det er dem som blir skadelidende dersom forslaget trer i kraft.
Osteopater i idretten
Idretten er en arena både for store og små prestasjoner, for mestringsfølelse og kameratskap. Og hver dag rundt om i landet gjør osteopater – i samarbeid med andre dyktige fagfolk – en viktig jobb for å legge til rette for dette. En jobb som er gull verdt for både idretten og folkehelsen.
Velkommen til alle nye osteopater!
Hvert år i juni uteksamineres det nye osteopater fra Høyskolen Kristiania, i Oslo. De har fullført en fire år lang NOKUT-akkreditert utdannelse, hvor de gjennom fullført bachelorgrad og en 1-årig videreutdannelse kvalifiserer til medlemskap i Norsk Osteopatforbund, og derav rett til å benytte tittelen Osteopat D.O.
Osteopater kan muskel- og skjelettplager
Osteopater har bred kunnskap om kroppen og sammenhengene mellom fysiske, psykiske og sosiale faktorer som påvirker helsen vår. Vi gir deg god manuell behandling, i tillegg til å veilede, motivere – og bidra til at du selv er aktiv og tar ansvar for egen helse.
Muskel- og skjelettplager koster samfunnet 70 milliarder årlig - og kostnaden er stigende
Hele muskel- og skjelettbransjen opplever en økende pågang av pasienter, og får en stadig viktigere rolle innenfor det private- og det offentlige helsevesenet. Derfor trenger vi enda flere helsearbeidere med bred kunnskap og kompetanse innen smertebehandling.
Vondt i ryggen? Eller er det kanskje nakken som plager deg?
Nye undersøkelser - gjennomført av Opinion - viser at nordmenn mener de er i dårligere fysisk form nå, sammenlignet med før koronakrisen. Dette skyldes nok at mange i stor grad har holdt seg isolert i hjemmet, og dermed også er mindre aktive. Samtidig er det mange som i tillegg til dette er stresset og bekymret for situasjonen og fremtiden. Vi ser også tall som tilsier at hele 25% av befolkningen har fått mer plager knyttet til nakke og rygg den siste måneden.
Kontantstøtte til bedrifter, ikke glem de minste
Norge har et rikt og mangfoldig næringsliv, og en stor og viktig del er nettopp de små bedriftene, de som er sin egen lykkes smed. Mange av disse finner du i den private helsetjenesten, og særlig innen primærhelsetjenesten. Omsetningen gir grunnlag til inntekt, til kjøp av varer og tjenester, men også til å betale husleie. Småbedriften er en avgjørende faktor for å holde hjulene i Norge i gang.
Vedtaket er fattet, nå trenger vi klare retningslinjer
Norge er i krise, både grunnet en ny og usynlig fiende, men også grunnet de konsekvenser som følger av strenge begrensninger på jobb og fritid. La det være helt klart, vi står sammen om å støtte opp om og følge de direktiv som er kommet for å begrense smittespredningen. Som primærkontakt for mange med muskel- og skjelettplager var osteopatene, blant de første som stengte ned ordinær drift.
Krisepakke for norske osteopater
Norske osteopater har de siste par ukene vært i en vanskelig og utrygg økonomisk situasjon, som resten av norsk næringsliv. Mange av våre medlemmer melder om usikkerhet knyttet til hvor lenge de kan holde ut i dagens situasjon før de må vurdere å legge ned virksomheten sin.
For lite fokus på muskel- og skjelettplager i foreslått statsbudsjett for 2020
Muskel- og skjelettplager finnes i alle samfunnslag og sektorer. Utgifter til helsetjenester, sykefravær og ikke minst livskvalitet gjør kostnadene formidable. Norsk Osteopatforbund mener at muskel- og skjelettplager ikke er godt nok ivaretatt i regjeringens foreslåtte statsbudsjett.
Det er ikke farlig å løfte med ryggen
I hverdagen løfter vi mye. Vi løfter handleposer, skolesekker og bilstoler – og da får vi ofte høre: ”rett opp ryggen”, “bøy i knærne”, “løft med beina”. Slike løft har fått et ufortjent dårlig rykte. For hvor viktig er det egentlig å følge alle disse rådene? Og er det slik at du blir skadet hvis du løfter med bøyd rygg?
Hvor nøye trenger du egentlig å være i valget av løpesko?
Mange av oss bruker sommerhalvåret til å trene ute, og gjerne ved å løpe. Løping er en effektiv måte å holde seg i aktivitet og en treningsform som gir deg veldig mange gode helseeffekter. Dessverre opplever noen at de blir nødt til å ta en pause på grunn av smerter i beina, og ofte får vi spørsmål om hva dette skyldes. Et vanlig spørsmål er: "hvilke løpesko er best for å unngå løpeskader?"
Ryggen din trenger aktivitet, ikke styrketrening
Trening av kjernemuskulatur har lenge hatt et stort fokus i terapiverden, både som generelle råd, og som spesifikk rehabilitering ved ryggplager. Forskning viser likevel at dette fokuset har vært sterkt overdrevet. For ryggen din trenger nødvendigvis ikke styrketrening – den trenger rett og slett bare aktivitet i hverdagen.
Visste du at det ikke finnes en riktig sittestilling?
Nesten hver dag får vi som osteopater spørsmålene: Hva er riktig sittestilling? Trenger jeg en dyr ergonomisk stol? Og er det farlig at jeg sitter bøyd slik som dette på jobb? For å svare på det siste først: Nei, det er ikke farlig å sitte sånn. Det er generelt sett ikke farlig å sitte i det hele tatt. Det betyr ikke at vi mener du skal sitte hele tiden, men la oss bare avlive myten med en gang: Det er ikke farlig å sitte!
Autorisasjon - nødvendig for pasientsikkerheten
I dag står pasienter lenge i kø for fysikalsk behandling. Norsk Osteopatforbund (NOF) har over 350 medlemmer som står klare til å hjelpe. Ved å autorisere osteopati vil flere få undersøkelse og behandling raskere, og med det vil vi også få færre langvarige sykemeldinger.